Zoeken

Melilla: voor 20 euro worden Marokkanen 11 uur per dag uitgebuit

8 november 2020 - 21:00 - Wereld

©

Een zakenman werd samen met twee van zijn werknemers aangehouden door de politie in Melilla, omwille van hun vermeende betrokkenheid bij mensenhandel en de uitbuiting van Marokkaanse en Tunesische staatsburgers, gestrand na de grenssluiting.

Uit het onderzoek van de immigratiedienst en de arbeidsinspectie, bleek dat de managers van een bouwmarkt misbruik hadden gemaakt van de precaire situatie van vijf buitenlanders, waaronder vier Marokkanen. Ze zetten ze aan het werk zonder werkvergunning of sociale zekerheid.

Volgens de politie hadden de slachtoffers de taak om keukenmeubelen te vervoeren en in elkaar te zetten. Ze werkten 11 uur per dag, met een pauze van 20 minuten, tegen een vergoeding van 20 euro per dag.

Toen een Marokkaanse werknemer een arbeidsongeval kreeg, kwamen de misstanden van het bedrijf naar boven. De man was ernstig gewond aan zijn arm en werd door zijn werkgever onder druk gezet om geen klacht in te dienen bij de autoriteiten. De Marokkaan moest voor zijn gezin van acht leden zorgen en bleef voor hetzelfde bedrijf werken, ondanks zijn gezondheidstoestand.

In totaal worden drie Spanjaarden en een Marokkaans-Spaanse man vervolgd. De laatste fungeerde als tussenpersoon. Ze worden beschuldigd van misdrijven betreffende de rechten van werknemers, de uitbuiting van vreemdelingen zonder werkvergunning en het overtreden van de geldende wettelijke bepalingen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team