Zoeken

Melilla stopt Marokkaan in cel voor anti-Spaans standpunt

28 januari 2014 - 14:46 - Marokko

©

Een Marokkaan werd tot 9 jaar en 3 maanden gevangenisstraf veroordeeld voor zijn deelname aan een demonstratie tegen het Spaans beleid in oktober 2012. Mustafa Zakhnini zal ook 7226 euro boete moeten betalen.

De Spaanse justitie verwijt aan de Duits-Marokkaanse Zakhnini verschillende misdrijven. En omdat Spanje een cumulatief strafstelsel heeft, sprak de rechter in totaal 9 jaar en 3 maanden gevangenisstraf uit.

De straffen zijn als volgt verdeeld:

 4 jaar gevangenis voor het schenden van de autoriteit van de Staat
 2 ½ jaar gevangenis voor het schenden van de openbare orde
 2 jaar gevangenis voor mishandeling
 9 maanden gevangenis voor verzet

Boetes:

 Boete van 6 euro per dag gedurende 16 maanden, oftewel 2880 euro, voor mishandeling
 Boete van 2400 euro voor tien gewonde agenten tijdens de rellen

Op 27 oktober had Mustafa Zakhnini deelgenomen aan een demonstratie op de neutrale grenszone tussen Melilla en Bni Nsar. Een zestigtal demonstranten vielen volgens het Spaans gerecht de politieagenten aan en vernielden de zone.

De grensdoorgang werd voor meer dan 3 uur gesloten voor mensen en goederen. Een tiental politieagenten raakten bij de incidenten gewond.

Demonstraties tegen Spanje zijn courant in de regio’s van Sebta en Melilla. Afgelopen zaterdag nog organiseerde de Marokkaanse activist Said Chramti een betoging tegen het politiegeweld op de grenzen. Chramti wordt ervan verdacht de rellen te hebben aangemoedigd, tijdens dewelke Mustafa Zakhnini werd gearresteerd.

Bladna.nl