17 oktober 2017 - 15:40 - Economie
Marokko stevent af op een topjaar wat betreft de verkoop van nieuwe auto’s. En net zoals in 2016 wordt het automerk Dacia het meest verkocht in het koninkrijk.
Met 16.544 verkochte voertuigen is Dacia Logan goed voor 17 procent marktaandeel, net voor het moederhuis Renault met 15,8 procent marktaandeel. De Amerikaanse autofabrikant Ford sluit de top drie af met 9177 verkochte voertuigen en 15,7 procent marktaandeel.
In de luxe segment daalden de verkopen sinds het begin van het jaar, behalve voo de Duitsers Mercedes en Audi met een lichte verbetering van de verkopen. Land Rover verkocht sinds januari slechts 932 voertuigen, 34 procent minder dan vorig jaar. Jeep verkocht 800 voertuigen, een daling van 40 procent en Jaguar 217 voertuigen, 40 procent minder dan een jaar eerder.
Marokko werkt al jaren aan de ontwikkeling van zijn autosector. Het land wil over twee jaar een productiecapaciteit van één miljoen voertuigen bereiken. Het koninkrijk trok daarvoor reeds twee grote autofabrikanten aan. Renault vestigde zich vijf jaar geleden in Tanger en produceert ruim 270.000 voertuigen per jaar in de Marokkaanse fabriek. In Kenitra bouwt de andere bekende Franse autofabrikant Peugeot een moderne fabriek waar jaarlijks tot 200.000 voertuigen zullen worden gemaakt. In de afgelopen jaren vestigden zich tevens tientallen buitenlandse autotoeleveranciers in het koninkrijk.
Ook de export van auto’s is in een stijgende trend en bracht vorig jaar 60 miljard dirham op. In 2020 zal de export goed zijn voor een omzet van 100 miljard dirham. In de sector zullen tevens 175.000 nieuwe banen worden gecreëerd.
Racisme in België live op televisie onthuld
Ongelooflijke comeback: Marokko Afrikaans kampioen zaalvoetbal!
Nieuwe baan voor Tarik Sektioui
Anti-Amazigh racisme teistert Marokkaanse voetbal
Marokko bouwt gigantische scheepswerf om Spanje (en Europa) uit te dagen
Veel vluchten naar Marokko geannuleerd
Oneerlijke Concurrentie? Europa klaagt over Marokkaanse avocado-import
Marokko pompt honderden miljarden in transformatie
Doorbraak in Marokkaans gasproject in Tendrara
Grote Zwitserse groep vestigt zich in Marokko
Marokko zoekt LNG-terminal voor Nador West Med
Export watermeloenen naar EU, Marokko verliest
Woede in Casablanca om peperdure waterrekening
Sluiting B.Laban-winkels in Egypte door schadelijke bacterie: volgt Marokko?