Zoeken

Meerdere doden bij Marokkaanse luchtaanval in Sahara

7 april 2024 - 20:00 - Marokko

©

Marokkaanse gevechtsvliegtuigen hebben vrijdag een luchtaanval uitgevoerd op een milite van het Polisario in de buurt van de zuidelijke grens van Marokko. Het dodental is onduidelijk, maar volgens bronnen van het Polisario zijn er meerdere doden.

De aanval vond plaats in de regio Zaâzaâyat, nabij Mejik, op ongeveer 3 kilometer van de grens met Mauritanië. Een drone bombardeerde een groep verdachte voertuigen die probeerden de bufferzone te betreden.

Lees ook: Vier leden Polisario dood na drone aanval Marokkaans leger

De Marokkaanse autoriteiten hebben de aanval nog niet bevestigd. De operatie komt echter als reactie op eerdere aanvallen van het Polisario op de Marokkaanse stad Smara in november 2023.

Nasser Bourita, Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken, had toen gedreigd met een reactie op de "terroristische aanvallen". Hij benadrukte dat Marokko niet op zoek is naar escalatie, maar "met wijsheid en vastberadenheid" zal handelen.

Lees ook: Marokko verijdelt nieuwe aanval van Polisario

De spanningen in de Sahara zijn de afgelopen maanden toegenomen. Het Polisario, dat vecht voor de onafhankelijkheid van de regio, heeft het staakt-het-vuren uit 1991 verbroken en herhaaldelijk Marokkaanse posities aangevallen. De VN heeft opgeroepen tot een herstart van het vredesproces, zonder resultaat. De speciale gezant van de VN, Staffan de Mistura, heeft gewaarschuwd dat de situatie in de Sahara "een ernstig risico" vormt voor de stabiliteit in de regio.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team