Zoeken

Marokko stapt over naar kernenergie met steun van Moskou

30 november 2023 - 18:00 - Marokko

©

Marokko staat op het punt om met Russische hulp kerncentrales te bouwen en zal zich binnenkort kunnen scharen onder de landen die kernenergie produceren. Dit blijkt uit informatie van de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA).

Door de samenwerking met Rusland zou Marokko binnenkort tot de exclusieve groep van landen kunnen behoren die over eigen kerncentrales beschikken. Een overeenkomst gesloten op 12 oktober 2022 tussen Marokko en het Russische staatsbedrijf Rosatom, voorziet in Russische steun bij de ontwikkeling en verbetering van nucleaire energie-infrastructuur, het ontwerpen en bouwen van nucleaire reactoren, evenals bij de ontzilting van water en de ontwikkeling van deeltjesversnellers, meldt La Razón.

Lees ook: Israël bereid nucleaire technologie met Marokko te delen

Moskou zal Rabat ook bijstaan bij het beheer van radioactief afval en brandstof, evenals bij de exploratie en ontwikkeling van uraniumvelden. Marokko beheert momenteel een TRIGA Mark II onderzoeksreactor, onderdeel van het Nationaal Centrum voor Nucleaire Energie, Wetenschap en Technologie (CNESTEN). Dit centrum is de grootste nucleaire faciliteit in Marokko en draagt bij aan onderzoek en opleiding in de nucleaire geneeskunde, industriële toepassingen en het beheer van radioactief afval.

Lees ook: Marokko maakt keuze van nucleaire ontzilting

Tijdens het Wetenschappelijk Forum 2023 van de IAEA in september verklaarde Marokko dat het de integratie van nucleaire energie in zijn energiemix onderzoekt om een betrouwbare energievoorziening te garanderen. Minister van Energieovergang en Duurzame Ontwikkeling, Leila Benali, benadrukte de interesse van Marokko in kleine modulaire reactoren vanwege hun flexibiliteit.

Bladna.nl