Zoeken

Marokko gaat groene waterstoffabriek bouwen

7 oktober 2020 - 16:30 - Marokko

©

Het Marokkaanse agentschap voor duurzame energie (Masen) doet onderzoek naar de ontwikkeling van een groene waterstofcentrale die wordt aangedreven door zonne- en windenergie. Voor de bouw van de centrale wordt internationaal technisch advies ingewonnen.

Het nieuwe project is onderdeel van de ambities van het Marokkaanse Agentschap voor Duurzame Energie (Masen) om de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen in Marokko nog verder op te voeren. Het is de bedoeling om met zonne- en windenergie waterstof te gaan produceren. De waterstoffabriek zou een elektrolysecapaciteit van circa 100 MW moeten gaan leveren. Een primeur voor zowel Marokko als Afrika.

Voor dit grootschalige project wil het bureau de haalbaarheidsanalyse begin 2021 afronden. De prekwalificatie- en het aanbestedingsproces zullen in hetzelfde jaar nog van start gaan. In 2022 gaat er een vergunning worden afgegeven voor de commerciële ingebruikname en tussen 2024-2025 moet de fabriek daadwerkelijk gaan draaien. Dit megaproject wordt medegefinancierd door de Duitse Ontwikkelingsbank (KfW). Masen zal een gekwalificeerde internationale technisch adviseur aanwerven voor begeleiding bij de ontwikkeling, de bouw en het verdere proces om de centrale operationeel te krijgen.

Voor Masen maakt dit project deel uit van de strategie voor de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen in verschillende sectoren. De productie van groene energie is bedoeld voor zowel de interne markt van Marokko als mogelijke internationale afnemers.

Afgelopen juni hebben Marokko en Duitsland in Berlijn een overeenkomst ondertekend voor de ontwikkeling van de productiesector voor groene waterstof. In deze intentieverklaring staat dat er twee projecten zullen worden uitgevoerd in het kader van de economische samenwerking tussen beide landen. In juli werd een nationale waterstofcommissie opgericht om de energie-onafhankelijkheid van het Koninkrijk te waarborgen en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, meldt Le Matin.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team