Zoeken

Crash toestel Royal Air Maroc blijft na kwarteeuw mysterie

25 augustus 2019 - 17:40 - Marokko

©

In Marokko is niemand de datum van 21 augustus 1994 vergeten. Die dag stortte een ATR-42 vliegtuig van Royal Air Maroc tussen Agadir en Casablanca neer. Bij de crash kwamen 44 mensen om het leven. 25 jaar later blijft het mysterie rond het vliegtuigongeluk bestaan.

Een kwarteeuw na de dodelijke crash heerst er nog steeds onduidelijkheid. Volgens het onderzoek van de autoriteiten pleegde de piloot zelfmoord door met opzet het toestel in de bergen te laten neerstorten.

Maar om tot deze conclusie te komen werd enkel naar de gegevens van de zwarte doos gekeken. Younes Khayati, de piloot van het kleine toestel, herhaalde enkele seconden voor het de crash "dood gaan, dood gaan". Sofia Figuigui, zijn co-pilote, probeerde hem tot rede te brengen zonder succes. In de opnames hoort men haar in paniek drie keer "Commandant, wat doet U?" roepen.

Daarna zou Khayati de automatische piloot hebben uitgezet en het toestel hebben laten neerstorten in de bergen nabij Tizounine. De veertig passagiers en vier bemanningsleden kwamen om het leven. Onder de slachtoffers bevonden zich twintig Marokkanen, acht Italianen, vijf Fransen, vier Nederlanders, een Amerikaan en de Koeweitse prins Ali al-Mahmoud al Jabir al-Salah met zijn vrouw.

Een bron dicht bij het onderzoek stelt dat de 32-jarige piloot, die nog maar enkele maanden gescheiden was, zelfmoord pleegde vanwege zijn moeilijke sentimentele situatie. Hij zou psychische problemen hebben gehad. Maar de Marokkaanse Vereniging van Luchtvaartpiloten betwist deze versie. Het rapport van de onderzoekscommissie naar de crash werd nooit vrijgegeven.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team