Zoeken

Marokkaanse snelwegbedrijf ADM: 40 miljard dirham schulden

8 november 2021 - 12:40 - Economie

©

Een nieuw rapport over openbare instellingen en ondernemingen in Marokko toont aan dat dat de schulden van de Société Nationale des Autoroutes du Maroc (Marokkaans snelwegbedrijf ADM), eind 2020 meer dan 40 miljard dirham bedroegen.

Volgens het rapport investeerde ADM in deze periode slechts 921 miljoen dirham. Het staatsbedrijf, dat in 2020 hulp had gevraagd aan de Marokkaanse staat, heeft een schuldquote van 65%.

Lees ook: Marokko lanceert verdrievoudiging van snelwegen in 2021

In de eerste zes maanden van 2021 investeerde ADM 400 miljoen dirham. De Marokkaanse snelwegbeheerder wil deze investeringen voor het einde van het jaar doen toenemen tot 1 miljard dirham.

Positief is dat de omzet van ADM tot eind juni 2021 met 35% is gestegen ten opzichte van vorig jaar. Volgens ADM zou deze stijging 55% kunnen bereiken in 2021 voor een omzet van 3,1 miljard dirham, als het wegverkeer zich in hetzelfde tempo blijft ontwikkelen.

Lees ook: Marokko: overzicht van de geplande snelwegen

Deze cijfers doen de sociale spanning bij ADM nog verder oplopen. ADM werd er een paar dagen geleden al door de Marokkaanse Arbeidsunie (UMT) van beschuldigd de sociale dialoog met vakbondsafgevaardigden te weigeren. De vakbond beschuldigt het management ook van "verspilling van publieke middelen, dubbelzinnigheid en improvisatie in haar beleid".

Bladna.nl