Zoeken

Marokko: verbod op betaalde bijlessen

11 december 2021 - 12:40 - Marokko

©

De betaalde bijlessen die door leraren aan bepaalde leerlingen worden gegeven, zijn voortaan verboden in Marokko. Docenten zijn verplicht om zich uitsluitend te richten op het beleid van het ministerie van Onderwijs inzake onderwijsondersteuning.

In een nota aan inspecteurs en schoolleiders heeft het ministerie van Onderwijs een einde gemaakt aan dit fenomeen, dat steeds meer terrein wint in de Marokkaanse samenleving, meldt Al Ahdath Al Maghribia. Het neemt de plaats in van een informele parallelle school.

Lees ook: Marokko: 62 miljard dirham voor onderwijs in 2022

Verder gaat het ook over een combinatie van een openbare functie en een lucratieve liberale activiteit. Dit wordt gesanctioneerd door artikel 73 van de wet inzake de overheidsdienst. Dat artikel bepaalt dat "in geval van een grove fout door een ambtenaar, ongeacht of het gaat om een inbreuk op zijn beroepsplicht of om een delict dat in strijd is met het gemene recht, de pleger van deze fout onmiddellijk kan worden geschorst door de autoriteit met tuchtrechtelijke bevoegdheid", aldus het ministerie.

Zo heeft de afdeling leraren gewaarschuwd die leerlingen dwingen hun toevlucht te nemen tot betaalde bijlessen, aangezien dit ongelijkheden schept, met name wat de toegang betreft tot dit soort diensten. Het ministerie heeft leraren en professoren opgeroepen om "zich in te zetten voor de verbetering van het niveau van alle leerlingen tijdens de officiële lessen en voor de begeleiding van de zwakste leerlingen in het kader van de ondersteunende cursussen" die door het ministerie zijn voorzien.

Lees ook: Marokko: privéscholen presteren beter dan openbare

Het onderwijzend personeel wordt ook aanbevolen om "de controles te verscherpen en de wijze van beoordeling te herzien, teneinde gelijke kansen voor de leerlingen te waarborgen en te voorkomen dat zij hun toevlucht moeten nemen tot betaalde bijlessen".

Tot slot deed het ministerie ook beroep op de ouders om de wettelijk verboden praktijk aan de kaak te stellen, aldus de krant.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team