Zoeken

Marokko veilt zijn schepen

17 mei 2024 - 17:00 - Marokko

©

In Marokkaanse havens worden momenteel 18 schepen geveild die toebehoorden aan een failliete baggermaatschappij. Dat maakte minister Nizar Baraka van Uitrusting en Water dinsdag bekend.

De parlementaire groep van de RNI-partij stelde de minister vragen over "de toekomst van de schepen van de baggermaatschappij die achtergelaten zijn in Marokkaanse havens". Baraka legde uit dat de maatschappij in liquidatie is geraakt door financiële problemen en een conflict tussen de erfgenamen van de oude eigenaar en de huidige eigenaar.

Lees ook: Veerboot gebruikt voor vervoer wereld-Marokkanen geveild

Volgens de minister zijn sommige schepen al per gerechtelijk bevel geveild. De opbrengst van de verkoop moet worden geconsigneerd bij de bevoegde gerechtelijke instanties ten behoeve van de rechthebbenden. De verkoop van de overige schepen is echter door de rechter opgeschort. De Nationale Havenautoriteit heeft de bevoegde instanties verzocht om de schorsing op te heffen en de verkoop voort te zetten.

Lees ook: Rolls-Royce Koning Mohammed V geveild (foto’s)

Parlementariër Kamal Sabri riep de regering op om alles in het werk te stellen om de schepen terug te winnen. Hij beschouwt ze als deel van het nationaal erfgoed, aangezien de baggermaatschappij in de jaren tachtig door de staat werd opgericht en in 2007 werd geprivatiseerd. De parlementariër vindt het zonde dat Marokko deze schepen aan buitenlandse bedrijven zou verkopen, terwijl het ze nodig heeft om zijn maritieme vloot uit te breiden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team