Zoeken

Marokko bevestigt eindelijk bouw veiligheidshek rond Melilla

14 september 2014 - 21:38 - Marokko

©

Premier Abdelilah Benkirane heeft eindelijk officieel toegegeven dat Marokko een veiligheidshek aan het bouwen is rond Melilla, op enkele meters van de Spaanse omheining.

Foto’s van de bouwwerken waren enkele maanden geleden door Marokkaans media gepubliceerd, maar de regering weigerde de bouw van een veiligheidshek te bevestigen. Pas deze week, tijdens een bezoek van Susana Diaz, presidente van de Spaanse regio Andalusië, bevestigde Abdelilah Benkirane de geruchten.

Volgens Spaanse media verklaarde Premier Benkirane dat het hek "voor het welzijn" van beide landen werd gebouwd en een beter aanpak van de illegale immigratie mogelijk zal maken. Hij benadrukte echter ook dat Marokko er niet op doelt "alle Afrikaanse broeders" weg te jagen.

Sebta en Melilla, bezette Spaanse enclaves in het noorden van Marokko, zijn de toegangspoorten tot Europa voor illegale immigranten. Deze migranten, grotendeels afkomstig uit sub-Sahara Afrika, wachten soms jarenlang nabij de veiligheidshekken van de enclaves om naar Europa te vertrekken. Soms doen ze dat in groep en bestormen ze met honderden mannen tegelijk de hekken.

Als ze één van de autonome steden kunnen bereiken, dan worden ze enkele maanden in detentiecentra geplaatst alvorens naar het schiereiland te worden overgebracht. Daar worden ze gewoonlijk vrijgelaten. Maar worden ze naar Marokko teruggestuurd dan worden ze gearresteerd en belanden in de gevangenis of worden naar hun land teruggestuurd. In het beste geval lukt het hen te ontsnappen en wachten ze op een nieuwe kans om naar Europa over te steken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team