Zoeken

Marokko: zorgen om uitputting van Covid-19-fonds

9 april 2021 - 19:00 - Economie

©

Na een jaar van ingrepen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en de Marokkaanse economie overeind te houden, begint het geld van het Covid-19-fonds op te raken. De Marokkaanse overheid breekt zich het hoofd over een oplossing voor de financiële nood.

Ruim een jaar geleden is het Covid-19-fonds opgericht om de Marokkaanse bevolking en bedrijven te ondersteunen tijdens de coronaviruspandemie. Volgens de website Eco Actu is er nog altijd veel vraag naar financiële steun uit het fonds. Uit een recente analyse van CDG-kapitaal wordt geschat dat de coronacrisis in Marokko tot nu toe 40 miljard dirham heeft gekost. Bijkomende problemen zijn de daling van inkomsten uit de sectoren die het hardst worden getroffen door de crisis en tegenvallende belastinginkomsten in 2020 en 2021.

Ondanks de penibele financiële situatie in Marokko, heeft de Commissie Economische Bewaking op 2 april besloten om de financiële steun voor het toerisme, catering, cateraars, evenementen en pretparken tot 30 juni 2021 te verlengen. De financiële steun voor de 102.000 Marokkanen die werkzaam zijn in de journalistiek, culturele en creatieve industrieën, particuliere sporthallen en kinderdagverblijven heeft in de afgelopen 3 maanden 612 miljoen dirham aan het coronafonds onttrokken. Daarnaast is het zo dat nog niet alle steun die is toegezegd aan verschillende sectoren is uitbetaald.

Momenteel zit er nog 3,5 miljard dirham in het Marokkaanse Covid-19-fonds. Omdat ook de landelijke vaccinatiecampagne uit dit fonds wordt gefinancierd en het einde van de campagne nog lang niet in zicht is, nemen de financiële zorgen voor het koninkrijk alleen maar toe.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team