Zoeken

Marokko: straatverkopers lanceren noodkreet

22 november 2020 - 15:40 - Economie

©

Zwaar overweldigd door de coronacrisis, worstelen ambulante verkopers in Marokko sinds maart vorig jaar om te overleven. Velen van hen, waaronder Mohammed Grita, een handelaar in groenten en fruit, pleiten voor overheidssteun tijdens deze aanhoudende crisis.

Net als bij zijn collega’s, worden de ooit lucratieve activiteiten van groente- en fruitverkoper Mohammed Grita zwaar getroffen door de coronacrisis, meldt MAP. Verwijzend naar betere tijden, herinnert de 30-jarige handelaar zich dat hij elke dag om 6 uur in de ochtend met zijn activiteiten begon en pas rond 22 uur terug naar huis keerde. "Voor de pandemie werd ik om vier uur ’s ochtends wakker, dronk ik thuis koffie en ging ik naar de groothandelsmarkt, om groenten en fruit aan te kopen die ik dan met een busje vervoerde voor 50 dirham", vertelt hij.

De handelaar zegt dat hij toen dagelijks een winst maakte van tussen 300 en 400 dirham. Dat was voldoende om zijn gezin te onderhouden en om de maandelijkse kosten te betalen, inclusief de huur. Sinds het uitbreken van de coronacrisis lopen de zaken van deze vader niet zo goed meer. Hij stopt om 15 uur met werken uit angst om door de politie te worden opgepakt wegens het niet naleven van de sanitaire maatregelen.

De coronacrisis leidde daarnaast tot een prijsstijging van groenten en fruit, waardoor straatverkopers het ook moeilijker hebben. Met hun rug tegen de muur roepen ze op om overheidssteun. "De staat moet in deze tijden van crisis mensen steunen die maar een zeer beperkte tijd kunnen werken. Het is ondenkbaar om enkel drie of vier uur per dag te werken", betreurt hij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team