Zoeken

Marokko: forse prijsstijging van groenten en fruit

8 oktober 2020 - 22:00 - Marokko

©

De verkoop van groente en fruit in Marokko wordt ernstig verstoord door de coronacrisis. De levensmiddelen mogen niet meer in een groothandelsmarkt worden verkocht, waardoor de prijzen enorm stijgen.

Sinds maart worden fruit en groente direct door een groenteboer aan de winkels geleverd. Dit was een voorzorgsmaatregel om het aantal besmettingen van het coronavirus tegen te gaan. Een gevolg hiervan is dat er in de arbeiderswijken steeds meer mensen zich zijn gaan opwerpen als fruit- en groentehandelaren.

Op de markt is de prijs van tomaten inmiddels met 15% gestegen, meldt de krant L’Economiste. Appels zijn zelfs 138% duurder geworden. Aan deze groenten en fruit worden courgettes, groene paprika’s, wortelen en sperziebonen toegevoegd, waarvan de groothandelsprijzen zijn gedaald van eenvoudig naar driedubbel, afhankelijk van de buurt.

Een ander oorzaak van de prijsstijging is de quarantaine die Casablanca is opgelegd. Leveranciers buiten Casablanca durven hun handelswaar niet in de stad te verkopen. Zij zijn bang dat er strenge controles zullen zijn die veel geld en tijd kosten.

De tuinbouwsector produceert jaarlijks bijna 7 miljoen ton aan groenten en fruit, waarvan 90% wordt gebruikt op de lokale markt. Het biedt bijna 200.000 banen en is onderverdeeld in drie subsectoren, namelijk seizoensgroenten, vroege groenten en producten voor de agro-industrie, aldus de krant

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team