Zoeken

Marokko stopt met bouwen nieuwe moskeeën

19 juni 2019 - 14:20 - Marokko

©

Ahmed Toufiq, minister van Habous en Islamitische zaken, heeft in het parlement laten weten dat zijn afdeling het besluit heeft genomen om in de drie komende jaren geen nieuwe moskeeën meer te bouwen.

Volgens de bewindsman zal het besluit in 2020 ingaan en is te wijten aan een tekort aan financiële middelen van zijn afdeling. De bouw van administratieve en culturele complexen alsook de renovatie van oude scholen wordt eveneens stopgezet.

Het doel is volgens de minister om één miljard dirham te besparen om de 1442 oude moskeeën die momenteel gesloten zijn te renoveren. Het renovatieproject zal het dubbel kosten. Ahmed Taoufiq rekent op de staat om de rest te financieren.

Het renovatieprogramma van oude moskeeën werd in 2011 gestart en leidde tot 4461 inspecties voor een budget van 140 miljoen dirham, en de sluiting van 3007 moskeeën die op instorting stonden.

Sindsdien werden 910 moskeeën gerenoveerd voor een totaal bedrag van 473 miljoen dirham. 466 andere moskeeën worden momenteel gerestaureerd voor een bedrag van 962 miljoen dirham. 189 moskeeën moeten nog worden opgeknapt, wat een investering zal vergen van 243 miljoen dirham.

Ondanks de inspanningen van de afdeling worden jaarlijks nog steeds gemiddeld 157 moskeeën gesloten om veiligheidsredenen.

Reageer op Facebook

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team