Zoeken

Marokko en Spanje ruziën om olie

1 oktober 2013 - 13:00 - Economie

©

De Canarische eilanden zijn bezorgd over de olie-exploratie uitgevoerd door Marokko en Spanje nabij het archipel. Vooral de invloed op het toerisme, een belangrijke economische sector voor de eilanden, wordt gevreesd.

De lokale overheid van de Canarische eilanden heeft Madrid vorige week gewaarschuwd tegen een mogelijke ecologische ramp die fataal zou kunnen zijn voor het toerisme.

Paulino Rivero Baute, president van de autonome regering van de Canarische Eilanden, oefent al enkele maanden druk uit op Madrid in de hoop dat Marokko de olie-exploratie in de regio opgeeft. De man wordt wordt door de media van zijn land als naïef omschreven. In 2012 had hij namelijk Marokko geloofd, toen het land had aangekondigd dat het geen olie wilde zoeken nabij de Canarische eilanden.

Marokko en Spanje ruziën om olie
Marokko en Spanje ruziën om olie

De Schotse oliegroep Cairn Energy moet vanaf oktober offshore-boringen gaan uitvoeren voor Marokko. Rabat gaat zoeken op 500 a 2000 meter diepte in twee gebieden van 3300 km² en 5500 km². Ook Repsol is al enige tijd op zoek naar olie voor Spanje, in de diepe wateren tussen de Canarische Eilanden en Marokko.

Oliereserves zouden reeds zijn ontdekt in wateren die noch aan Marokko noch aan Spanje toebehoren. Ruim 100.000 vaten zouden er dagelijks kunnen worden opgevangen.

Marokko heeft in 2012 een commissie belast met de afbakening van het continentaal plat van het Koninkrijk. De commissie moet de zeegrenzen van Marokko trekken in het perspectief van meer olieboringen.

Uit vrees voor een olieconflict met Marokko heeft Spanje onlangs haar militaire aanwezigheid op de Canarische Eilanden versterkt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team