Zoeken

Spanje zoekt naar olie langs kust Marokko

13 augustus 2014 - 22:48 - Wereld

©

De tot nu toe weinig succesvolle pogingen van Marokko om aardolie te vinden in de Atlantische Oceaan voor de kust van Agadir, heeft Spanje niet afgeschrikt. Het zuid-Europees land gaat ook naar olie zoeken in de regio. José Manuel Soria, Spaanse minister van Industrie, heeft officieel toestemming gegeven aan het Spaans oliebedrijf Repsol om olie te gaan zoen in de wateren tussen de Canarische Eilanden en Marokko.

Een bedrag van 60 miljoen euro, waarvan 40 miljoen voor de boringen en 20 miljoen voor het beheer van milieurisico’s, werd voorzien. Repsol gaat volgens persagentschap EFE, dat naar een bericht in het Spaans Staatsblad verwijst, in drie zones zoeken.

In het gebied van Sandia (watermeloen) wordt tot 3170 meter diep geboord waarvan 870 meter water, Chirimoya (cherimoya, een fruit dat veel in het zuiden van Spanje voorkomt) op 3000 meter diepte, waarvan 1019 meter water, en Zanahoria (wortel), 6900 meter diep waarvan 1022 meter water.

De zoektocht naar olie in de regio valt zeer slecht bij de Canarische bevolking. Het is dan ook om deze reden dat de Spaanse overheid een budget van 20 miljoen euro heeft gewijd aan milieurisico’s. Bovendien zal Repsol tijdens de werkzaamheden twee sensoren gebruiken om bewegingen in de zones te controleren. Deze voelers zullen de kleinste bevingen in de zones waar zal worden geboord registreren en analyseren.

Nog steeds volgens het Spaans persagentschap zal het oliebedrijf de zoektocht naar olie onmiddellijk staken als er een gevaar optreedt voor het milieu en of de bewoonde gebieden in de regio. Ook zullen er dan passende maatregelen worden genomen. Na zes maanden zal Repsol bovendien een gedetailleerd verslag moeten inleveren van al haar activiteiten in het zeegebied.

Koning Mohammed VI en Koning Felipe VI van Spanje
Koning Mohammed VI en Koning Felipe VI van Spanje

Koning Mohammed VI niet akkoord

In juli 2012, toen de eerste geruchten over boringen van Repsol in de wateren tussen Marokko en de Canarische Eilanden opdoken, had Koning Mohammed VI zich fel tegen het project opgesteld. De Koning had toen aan Spanje duidelijk gemaakt dat het zeegebied tot de Marokkaanse wateren behoorde.

Spanje hoopte toen over een periode van 20 jaar, ruim 140.000 vaten olie uit het zeegebied te halen. Het Europees land oordeelde dat de olie het eigendom zou zijn van de ontdekker.

Iets meer dan een jaar later ging Marokko via de Schotse oliegroep Cairn Energy, zelf op zoek naar olie in de Atlantische Oceaan.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team