Zoeken

Spanje bezorgd om olie-prospecties Marokko

16 november 2013 - 22:14 - Economie

©

De lokale regering van de Canarische Eilanden, wil een debat in het Spaans Parlement over de door Marokko uitgevoerde olie-exploraties nabij de eilanden.

De Canarische Eilanden willen zich verzekeren dat Madrid het nodige doet om de olie-prospecties van Marokko onder controle te houden, aldus Spaanse media.

Ook wil de Canarische regering weten of de overeenkomsten tussen Marokko en oliemaatschappijen overeenkomstig het internationaal recht zijn uitgevoerd. De eilanden vrezen met name voor het mariene milieu.

De Canarische regeringsbaas Paulino Rivero strijdt al jaren tegen olie-prospecties nabij de Canarische Eilanden. Een olievondst wordt volgens hem mogelijk fataal voor het toerisme, eerste inkomstenbron van de eilanden.

Spanje schat de oliereserves in de regio op 1 miljard vaten. Marokko en Spanje hopen beiden met een olievondst hun energierekening te verlagen. Madrid oordeelt dat de olie toebehoort aan degene die het vind. Een militair conflict is niet uitgesloten in geval van olievondst. Enkele maanden terug besloot Spanje uit voorzorg haar militaire aanwezigheid in de Canarische Eilanden te versterken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team