Zoeken

Marokko regulariseert alle vluchtelingen, behalve Syriërs!

21 december 2013 - 19:12 - Marokko

©

Marokko heeft dinsdag de eerste vluchtelingenkaarten afgegeven aan illegale immigranten. De Marokkaanse regering kondigde enkele weken geleden de massale regularisatie van illegalen aan.

In een eerste tijd zullen 524 aanvragers een verblijfsvergunning ontvangen. Vooral mensen uit sub-Sahara Afrika zijn betrokken.

De eerste vergunningen werden afgegeven tijdens een ceremonie op het vluchtelingen en staatlozen-bureau van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Mensen van het Hoog Commissariaat der Verenigde Naties voor Vluchtelingen (UNHCR) en van de Nationale Raad voor de Mensenrechten (CNDH) woonden de plechtigheid bij.

De ’uitzonderlijke regularisatie’ betreft alle migranten die zonder papieren in Marokko verblijven. Dat had minister Anis Birou van Marokkanen in het buitenland begin november laten weten. Volgens hem loopt de operatie tot 31 december 2014, en zal het aantal regularisaties vooral afhangen van de hoeveelheid dossiers die worden ingediend.

De regularisatie van illegalen in Marokko moet voor deze mensen een waardig leven mogelijk maken, maar ook bijdragen aan de ontwikkeling van het Koninkrijk, aldus Anis Birou.

Uit officiële bron leerden we dat er nog geen Syriërs werden geregulariseerd. Volgens onze bron, die anoniem wil blijven, werden er duidelijke instructies gegeven: "Syriërs in Marokko moeten met rust worden gelaten, maar tegelijkertijd moet er niets worden ondernomen om hun situatie in het land te regulariseren zolang het conflict in Syrië blijft voortduren".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team