Zoeken

Marokko: pensioenleeftijd naar 65 jaar

27 februari 2022 - 11:00 - Economie

©

Zoals veel andere landen heeft ook Marokko te kennen gegeven dat de pensioengerechtigde leeftijd moet worden opgeschoven om het financiële evenwicht van het land te herstellen. De regering wil de wettelijke pensioenleeftijd verhogen.

We moeten langer werken, omdat we langer leven. Met het oog hierop is de regering van Aziz Akhannouch van plan de pensioengerechtigde leeftijd te verhogen van 60 tot 63 jaar. Het project zal in de komende dagen aan de vakbonden worden voorgelegd, meldt Assabah. De krant verwijst hierbij naar de minister van Economie en Financiën, Nadia Fettah.

Lees ook: Marokko: geen speciale pensioenregeling meer voor Kamerleden

Tijdens een studiedag op woensdag, heeft minister Fettah uitgelegd dat de regering overweegt om de pensioengerechtigde leeftijd te verhogen en de bijdragen te verhogen om het pensioentekort weg te werken dat verwacht wordt in 2024.

Concreet zal de regering de vakbonden voorstellen om de pensioengerechtigde leeftijd in de overheidssector te verhogen tot 65 jaar. Het zou zorgen voor een evenwicht tussen de rechten van jonge ambtenaren en van werknemers die de pensioengerechtigde leeftijd naderen, alsook van werknemers die de wettelijke pensioenleeftijd hebben bereikt.

Lees ook: Marokko: minimumpensioen verhoogd naar 1500 dirham

Om het tekort te compenseren worden in de studie verschillende scenario’s voorgesteld, waaronder de verbreding van het ledenaantal en de invoering van aanvullende pensioenregelingen. Het burgerlijk pensioenstelsel zal zijn reserves, die zo’n 70 miljard dirham zouden bedragen, in 2028 hebben uitgeput.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team