Zoeken

Marokko: onvrede over premie vertrekkende regering

22 september 2021 - 10:00 - Gemeenschap

©

In Marokko heeft het maatschappelijk middenveld kritiek op de toekenning van ontslagvergoedingen en ouderdomspensioenen aan de aftredende ministers, staatssecretarissen en aan de voormalig premier Saaddedine El Othmani. Ze roepen op tot een afschaffing van deze vergoedingen.

Als ontslagvergoeding ontvangt Saadeddine El Othmani een cheque van 700.000 dirham, elke minister van de aftredende regering 600.000 dirham en elke staatssecretaris 500.000 dirham. Deze vergoeding bedraagt meer dan 10 maal het totale forfaitaire salaris van elke begunstigde.

Lees ook: Vertrekpremie ministers regering El Othmani bekend

Naast de ontslagvergoeding zullen de leden van de regering ook recht hebben op een levenslang ouderdomspensioen van 48.000 dirham voor het voormalige hoofd van de uitvoerende macht, 39.000 dirham voor de ministers en 30.000 dirham voor de staatssecretarissen. Indien één van de begunstigden overlijdt, wordt de helft van dit pensioen automatisch uitgekeerd aan de rechthebbenden.

Lees ook: Verkiezingen Marokko: PJD boekt historische nederlaag

De toekenning van de bonussen en het pensioen is niet naar de zin van de Marokkaanse Vereniging voor de Bescherming van Publieke Goederen, die de afschaffing ervan eist, meldt Al Akhbar. De vereniging protesteert tegen het feit dat ministers zoveel geld krijgen. En ook op sociale media vinden veel burgers het onaanvaardbaar dat "voormalige ministers een levenslang pensioen blijven ontvangen dat kan oplopen tot 39 000 dirham per maand, terwijl ze zelf nooit hebben bijgedragen aan welke pensioenregeling dan ook". De Marokkaanse Vereniging voor de Bescherming van Overheidsgoederen omschrijft de toelagen en pensioenen als politieke renten en eist dat er een einde komt aan de verkwisting van overheidsgelden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team