Zoeken

Marokko onverschillig voor Nederlandse uitkeringen

29 maart 2013 - 22:16 - Marokkanen in het buitenland

©

Organisaties van Marokkanen uit Nederland, vragen de Marokkaanse regering in te grijpen in het uitkeringsdossier. Nederland verlaagde in januari met 40% de uitkeringen aan in Marokko wonende weduwen en kinderen van migranten.

De Nederlandse regering rechtvaardigt dit doordat het leven in sommige herkomstlanden veel goedkoper is dan in Nederland. Een wetsvoorstel voorziet zelfs vanaf 2014, de definitieve afschaffing van uitkeringen aan mensen die niet in Nederland wonen.

Slachtoffers van de maatregel hebben een rechtszaak aangespannen tegen de Nederlandse overheid. Volgens Acharq Al Awsat willen ze Nederland dwingen haar besluit te heroverwegen.

In Marokko zijn ongeveer 950 weduwen en 4500 kinderen het slachtoffer van de maatregel, besloten zonder aandacht voor het verdrag van 1972 met Marokko.

Abdou Menebhi van het Euro Mediterraan Centrum voor Migratie en Ontwikkeling vindt dat Marokko niet altijd handelt in het voordeel van migranten. Ook zegt hij dat de betrokken Marokkaanse ministeries zich niet hebben verzet tegen het besluit van Nederland, aldus Acharq Al Awsat.

Ruim 400.000 Marokkanen wonen in Nederland. 80% van hen heeft zowel de Nederlandse als de Marokkaanse nationaliteit.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team