Zoeken

Marokkaans-Nederlandse jihadist gedood in Syrië

21 maart 2013 - 10:17 - Wereld

©

Een Marokkaan die vanuit Nederland als jihadstrijder naar Syrië was afgereisd, is vorige week omgekomen. Hij zou de eerste Nederlandse jihadstrijder zijn die wordt gedood in Syrië meldt De Telegraaf.

Mourad, 20, en zijn oudere broer, behoren tot het honderdtal jihadisten die in de laatste maanden Nederland verlieten voor Syrië en andere conflictgebieden.

De moeder van de jongens, die in Rotterdam woont, had telefonisch contact met de oudere broer van Mourad. De jongeman bereikte Syrië via Saoedi Arabië en weigert nu terug te keren naar Nederland.

De veiligheidsdienst AIVD weigert de dood van Mourad te bevestigen. AIVD vreest vooral voor de terugkeer naar Nederland van de jihadstrijders. Ginder gingen ze om met wapens en zagen ze dood en verderf. Ze komen getraumatiseerd en als ervaren vechters terug naar Nederland en vormen daarom mogelijk een gevaar.

De Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid heeft daarom besloten het dreigingsniveau voor terrorisme in Nederland te verhogen naar "substantieel". Sinds 2009 was dat niveau "beperkt".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team