Zoeken

Marokko: modernisering spoor Tanger-Marrakech

21 april 2021 - 20:20 - Economie

©

De modernisering van de Marokkaanse spoorwegen kan rekenen op financiële steun van de African Development Bank (ADB). De ontwikkelingsbank heeft 300 miljoen euro geïnvesteerd in het Marokkaanse spoorwegbedrijf ONCF, om verbeteringen aan de spoorverbinding tussen Tanger en Marrakesh te financieren.

De ADB laat in een persverklaring weten dat de bank een bijdrage wil leveren aan het verbeteren van de mobiliteit binnen Marokko en de concurrentiepositie van het koninkrijk op het gebied van logistiek. In het verleden heeft de ontwikkelingsbank al ondersteuning geboden bij de uitbreiding van de spoorwegen, het moderniseren van seinen en wissels en de bouw van nieuwe stations zoals die van Casa-Port in Casablanca.

De directeur-generaal van de ONCF, Mohamed Rabie Khlie, legt uit dat de samenwerking tussen Marokko en de ADB al een lange historie heeft. "De ADB is een langdurige partner, die de ONCF sinds de jaren negentig altijd heeft gesteund" zegt Khlie. Hij hoopt dat de modernisering van het spoor zal leiden tot een verdrievoudiging van het aantal reizigers op het spoornet tussen Tanger en Marrakesh.

Volgens directeur engineering bij ONCF, Ahmed Bouhaltit, is het Marokkaanse spoorwegnetwerk in de afgelopen 10 jaar revolutionair veranderd. Sinds 2011 zijn er onder andere een hogesnelheidslijn (LGV) tussen Casablanca en Tanger aangelegd, zijn de sporen naar Marrakesh verdubbeld en ligt er nu drie keer zoveel spoor tussen Kenitra en Casablanca. Bouhaltit noemt het hedendaagse spoorsysteem in Marokko "veel slimmer en veel efficiënter".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team