Zoeken

Marokko start onderzoek naar oneerlijke handelspraktijken Turkije

9 september 2023 - 09:00 - Economie

©

Het Marokkaanse ministerie van Industrie en Handel versterkt de controle op elektrische ovens uit Turkije. Op 30 augustus is er een officieel antidumpingonderzoek van start gegaan, gericht op dit importproduct.

Het onderzoek is gestart op verzoek van Deha Electromenager en Sultangaz, twee bedrijven die samen 100% van de nationale productie van elektrische ovens vertegenwoordigen. Zij vragen om antidumpingmaatregelen op mobiele en niet-ingebouwde elektrische ovens met een capaciteit van 70 liter. Volgens het ministerie is de klacht "objectief en voldoende gedocumenteerd" om een antidumpingonderzoek te rechtvaardigen.

Lees ook: Explosieve groei Marokkaanse export naar Turkije

Uit de voorlopige analyse van het ministerie blijkt dat er daadwerkelijk sprake is van dumping. Na een vergelijking tussen de gemiddelde normale fabriekswaarde en de exportprijs naar Marokko bleek de dumpingmarge aanzienlijk hoger dan het minimale niveau van 2%. Het ministerie stelt verder dat de import van Turkse elektrische ovens direct heeft geleid tot een verslechtering van de nationale productiesector, met name in termen van verkoopvolumes, marktaandeel en winst.

Lees ook: Vrijhandelsakkoorden: Marokko oefent druk uit op Tunesië en Turkije

Het onderzoek zal een looptijd hebben van 12 maanden en zal dumpingpraktijken onderzoeken die hebben plaatsgevonden tussen 1 juli 2022 en 30 juni 2023. Deze periode kan worden verlengd tot 18 maanden als er omstandigheden zijn die dat rechtvaardigen. Daarnaast kunnen tijdelijke maatregelen worden genomen op basis van het voorlopig onderzoeksrapport.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team