Zoeken

Wie zijn de daklozen in Marokko?

3 oktober 2017 - 20:30 - Marokko

©

In Marokko zouden ruim 7200 mensen op straat leven. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Hoge Planning Commissie HCP dat maandag ter gelegenheid van de Wereld Habitatdag werd gepresenteerd.

Dit cijfer weerspiegelt echter de realiteit niet volgens Hind Laidi, voorzitster van de vereniging JOOD die daklozen in Marokko helpt. Laidi stelt dat er in het koninkrijk tienduizenden mensen geen vast adres hebben. Haar vereniging deelt onder meer 2000 maaltijden per week uit aan daklozen in de regio’s van Casablanca, Marrakech en El Jadida.

De cijfers van de HCP zijn gebaseerd op de volkstelling van 2014 en geven in ieder geval meer duidelijkheid over het profiel van daklozen in Marokko en van de plaatse waar ze het meest aanwezig zijn. Ruim 33 procent daklozen leven in het gebied tussen Tanger en El Jadida, waarvan bijna de helft in de regio van Casablanca.

"Een vrouw op straat betekent een nieuwe dakloze om de negen maanden"

Het merendeel van de daklozen in Marokko zijn mannen, met name 86,7 procent. Vrouwen die op straat leven zijn veel kwetsbaarder dan mannen. Volgens Hind Laidi betekent “een vrouw die op straat leeft, een nieuwe dakloze om de negen maanden”. Het is volgens haar noodzakelijk om vrouwen van de straat te halen waar ze dagelijks het slachtoffer zijn van verkrachtingen en geweld. Vrouwen die op straat belanden vluchtten meestal voor gewelddadige echtgenoten of werden door hun families verstoten vanwege een ongewenste zwangerschap.

Daklozen in Marokko zijn niet allemaal volwassenen. 5,6 procent daklozen zijn jonger dan 15 jaar en 6,7 procent zijn tussen 15 en 19 jaar oud. Het gaat gewoonlijk om kinderen waarvan de ouders dakloos zijn, kinderen van ouders die hen niet kunnen onderhouden en kinderen die uit weeshuizen zijn ontsnapt omdat ze er het slachtoffer waren van geweld.

Oude mensen worden op straat gezet door hun kinderen

Het rapport toont tevens aan de 77,5 procent daklozen in het land tussen 20 en 59 jaar oud zijn en 3,8 procent ouder dan 70. Bejaarde mensen die op straat leven werden grotendeels door hun kinderen op straat gezet omdat die niet voor hen willen zorgen, aldus Hind Laidi, die het gebrek aan infrastructuur om hen te op te vangen hekelt. In heel Casablanca, waar 4 miljoen mensen leven, bestaat bijvoorbeeld slechts één bejaardentehuis met 40 bedden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team