Zoeken

Marokko gaat grote moskee Barcelona bouwen

28 september 2014 - 20:59 - Wereld

©

In Catalonië woont ruim een half miljoen moslims, waarvan een merendeel Marokkanen. Marokko gaat vanaf nu de Islam in de Spaanse regio beheren en werkt daarom aan de bouw van een grote moskee.

Gesprekken over de bouw van de moskee zijn aan de gang tussen de autonome regering van Catalonië en de Marokkaanse autoriteiten. De bouw ervan is door de Catalaanse overheid principieel goedgekeurd volgens Vanguardia. De krant verwijst naar het bezoek van Enric Vendrell, verantwoordelijke Religieuze Zaken in Catalonië, aan Marokko vorig jaar.

Het project zal pas definitief worden goedgekeurd als de moskee aan bepaalde stedelijke normen voldoet. Ook moet het project worden gedragen door moslimverenigingen en niet door een buitenlandse regering.

De voorwaarde over de stedelijke normen is het gevolg van een eerder voorstel van de Emir van Qatar. Hij had in juni 2,2 miljard euro aangeboden om de oude arena "Plaza de Toros Monumental" in Barcelona te verbouwen tot de derde grootste moskee ter wereld. Het voorstel werd unaniem verworpen door de Catalaanse autoriteiten.

Catalonië wil op 9 november een referendum voor de onafhankelijkheid organiseren. Onlangs stemde de Spaanse regio ermee in het beheer van de Islam en de opleiding van Imams aan Marokko over te laten. De beslissing wordt gezien als een oproep tot moslims in Catalonië om voor de onafhankelijkheid te stemmen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team