Zoeken

Sebta en Melilla vrezen uitsluiting van Operatie Marhaba 2021

14 april 2021 - 17:00 - Marokkanen in het buitenland

©

De Spaanse enclaves Sebta en Melilla vrezen dat ze dit jaar worden overgeslagen door de Marokkaanse organisatie van Operatie Marhaba. Voor de coronacrisis staken duizenden Wereld-Marokkanen in de zomer de grens over via de twee enclaves in het noorden van Marokko.

De lokale overheden in Sebta en Melilla zijn bang dat ze geen onderdeel zullen zijn van de grootschalige actie waarmee de Marokkaanse diaspora tijdens de zomervakantie wordt verwelkomd, meldt het Spaanse medium El Confidencial Digital.

Vliegmaatschappijen Ryanair en Air Arabia Maroc hebben in de afgelopen maand aangegeven dat er tussen Marokko en Spanje meer lijnvluchten zullen zijn in de zomer. Deze vluchten zullen dan aangeboden worden in het kader van de zomeroperatie Marhaba 2021. De Ierse low-cost vliegmaatschappij Ryanair zal aankomende zomer vluchten aanbieden van Malaga naar Fez en Rabat. Air Arabia Maroc zal tickets aanbieden vanaf Bilbao, Valencia en Barcelona naar verschillende Marokkaanse steden.

De regering van Pedro Sànchez zou op zijn beurt voorwaarden kunnen stellen aan hun medewerking aan de operatie. Op deze manier kan Spanje toch proberen Marokko te verplichten om de terugkeer via Sebta en Melilla te organiseren.

In 2019 werd de laatste Operatie Marhaba gehouden. Ongeveer 760.000 auto’s staken toen de Straat van Gibraltar over, waarvan 300.000 via Sebta. De havenstad kon daardoor meer dan 1,2 miljoen euro aan belastinggeld incasseren.

Mocht Sebta dit jaar worden uitgesloten van de zomeroperatie dan zal dat gevolgen hebben voor de havenbedrijven. Volgens de krant lopen ze ook dit jaar 50% van hun jaarlijkse inkomen mis.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team