Zoeken

Marokko: 24.000 mannen slachtoffer huiselijk geweld (video)

29 december 2019 - 14:20 - Marokko

©

Huiselijk geweld tegen mannen blijft een taboe onderwerp in Marokko. Toch zijn veel mannen daar het slachtoffer van zoals cijfers van twee verenigingen voor mishandelde mannen aantonen.

Volgens de organisaties werden in elf jaar tijd 24.500 gevallen van huiselijk geweld tegen mannen gemeld in het koninkrijk.

Fouad El Hamzi, voorzitter van een vereniging voor mishandelde mannen in Meknes, stelt dat het een noodzaak is dat dit fenomeen in de Marokkaanse maatschappij wordt erkend. Volgens hem komen dagelijks tientallen klachten binnen van mannen die door hun vrouw worden mishandeld sinds de oprichting van zijn vereniging in mei 2017.

De maatschappelijke werker spreekt met name over hekserij, economische druk, seksuele chantage en zelfs van vrouwen die hun minnaar aan hun man opleggen. Volgens hem heeft de maatschappij vooral aandacht voor de vrouw en vergeet daarom dat vrouwen ook gewelddadig kunnen zijn. Deze situatie maakt het extra moeilijk voor mannen om openlijk over het geweld waarvan ze het slachtoffer zijn te spreken.

Abdelfattah Bahjaji, voorzitter van het Marokkaanse netwerk voor de verdediging van de rechten van de mannen, bevestigt dat er een toename is van het aantal gevallen van huiselijk geweld tegen mannen. Zijn organisatie registreerde in 2018 ruim 3000 klachten tegen 2500 in 2017.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team