Zoeken

Marokko weigert maagdelijkheidstest te verbieden

17 december 2018 - 18:50 - Marokko

©

Marokko weigert maagdelijkheidstesten te verbieden zoals op 17 oktober dit jaar door de Wereldgezondheidsorganisatie, de VN-Mensenrechtenraad en UN Women werd gevraagd.

Regeringswoordvoerder Mustapha Khalfi verklaarde vorige week dat deze tests "niet verplicht zijn" in Marokko.

De vertegenwoordigster van de Wereldgezondheidsorganisatie in Marokko bevestigde aan persagentschap EFE dat ze de zaak niet met de Marokkaanse autoriteiten had besproken. Maar volgens haar houdt de regering zich aan hetzelfde argument, namelijk dat het geen wettelijk verplichte praktijk is.

EFE wijst er echter op dat artikel 488 van het Marokkaanse strafwetboek bepaalt dat het verlies van de maagdelijkheid in geval van aanranding, een verzwarende omstandigheid is waarop één jaar gevangenis staat. Bij aangiftes van seksuele misbruik op een minderjarige of een alleenstaande vrouw vraagt de justitie een maagdelijkheidstest op verzoek van de familie van het slachtoffer die hoopt op een zwaardere straf.

Socioloog Abdesamad Dialmy stelt dat een een wijziging van het strafwetboek noodzakelijk is om dit artikel te schrappen. Probleem is dat niemand in Marokko daarnaar vraagt. Maagdelijkheidstesten verbieden zou tevens worden opgevat als een manier om losbandigheid en seksuele relaties tussen jongeren toe te staan

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team