Zoeken

Marokko: lijnpiloten werken voor drugsbarons

29 november 2019 - 15:10 - Marokko

©

De drugssmokkel tussen Marokko en Spanje via de Middellandse zee wordt steeds moeilijker vanwege de strenge controles en het uitstekend werk van de inlichtingendiensten van beide landen. Drugssmokkelaars hebben geen andere keuze dan andere oplossingen te vinden.

Een van deze oplossingen is de aanwerving van ervaren lijnpiloten. Ondanks de risico’s zouden steeds meer piloten, voornamelijk afkomstig uit Oost-Europa, hun leven en hun carrière in gevaar brengen om honderden kilo’s cannabis vanuit Marokko naar Europa te smokkelen.

Drugsorganisaties zetten zelf helikopters in, die meestal op de zwarte markt werden gekocht en dus nooit werden gecontroleerd en niet goed worden onderhouden. De piloten krijgen gigantische geldbedragen voor twee korte vluchten van dertig minuten tussen Marokko en Spanje.

El Pais bericht dat in de afgelopen maanden meerdere grote namen van de drugshandel in de regio werden gearresteerd. De druk op drugssmokkelaars in de Straat van Gibraltar is heel hoog. Op woensdag 20 november werd één van de leiders van de drugsorganisatie Los Castaños, die in het milieu "de machtige" wordt genoemd, gearresteerd. Een dag later werden tien andere smokkelaars door de Guardia civil aangehouden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team