Zoeken

Spanje raadt luchtverkeer boven Sahara af

20 februari 2021 - 15:20 - Wereld

©

De Spaanse luchtverkeersleiding Enaire heeft aanbevolen om geen burgerluchtvaartuigen over de Sahara te laten vliegen vanwege het conflict tussen Marokko en het Polisario-front.

Volgens de krant El Confidencial heeft Enaire op 4 februari via het luchtverkeersleidingscentrum in Las Palmas de Gran Canaria, burgerluchtvaartuigen dringend verzocht om "niet over het luchtruim van de Westelijke Sahara te vliegen en niet lager te vliegen dan 24.500 voet (FL245) in het kleine deel van de Westelijke Sahara dat onder de bevoegdheid van de luchtverkeersleiding van Dakar valt".

Het Enaire-alarm treft drie vliegroutes, UY601 en UT975, die worden gebruikt door vliegtuigen die Europa met Zuid-Amerika verbinden, en UN728, die de Sahara met de Canarische Eilanden verbindt. Momenteel vliegt, afgezien van Royal air Maroc, geen enkele Spaanse luchtvaartmaatschappij via de Canarische Eilanden naar Laayoune of Dakhla, de twee belangrijkste steden in de Sahara.

Drie maanden geleden waarschuwde de Federal Aviation Administration (FAA), het Amerikaanse agentschap voor de burgerluchtvaart, reeds voor het risico van een hervatting van de oorlog in de Sahara. Dat gebeurde nadat het Marokkaans leger, zonder het vuur te openen, leden van de Polisario verdreven die bij de grenspost van Guerguerat de weg naar Mauritanië blokkeerden.

"Spanje is verantwoordelijk voor het beheer van het luchtruim boven de Sahara bij besluit van de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie en internationale autoriteit ter zake," zei de regering van Mariano Rajoy vier jaar geleden. Vandaag de dag lijken de Spaanse autoriteiten echter onverschillig te staan tegenover het conflict in de Sahara, maar steunen niet openlijk het Marokkaanse karakter van de Sahara, zoals de Verenigde Staten dat wel hebben gedaan.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team