Zoeken

Marokko: jongeren meer religieus dan oudere generaties

12 januari 2020 - 13:40 - Marokko

©

Jongeren in Marokko zijn veel religieuzer dan hun ouders en grootouders. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de Sociaal Economische en Milieuraad (CESE).

Het onderzoek werd op een steekproef van 27.000 jongeren verricht en toont aan dat jonge Marokkanen veel meer aan de Islam gehecht zijn dan de oudere generaties.

Mustafa Benhamza, voorzitter van de ulemaraad van Oujda, stelt dat de jeugd beïnvloed wordt door de nieuwe communicatiemiddelen en buitenlandse tradities.

De invloed vanuit het buitenland, vooral via sociale media, heeft tot gevolg dat jongeren bijvoorbeeld "geen traditionele outfits meer dragen, maar de Westerse mode volgen, niet meer bang zijn om in het openbaar te demonstreren en ook niet meer aarzelen om alcohol te drinken", aldus Benhamza. Dit alles is een bewijs dat de islam zich aan de moderne tijden aanpast en toch erg belangrijk blijft bij jongeren.

In het rapport van de CESE wordt de nadruk gelegd op het feit dat er "patroon is op school en thuis: de verwijzingen naar de profeet, zijn geschiedenis en zijn leven die als model voor jongeren kunnen dienen en kunnen voorkomen dat ze in de criminaliteit belanden."

Voor Saïd, een 29-jarige afgestudeerde, "heeft niet iedereen dezelfde toewijding aan religie". Marokko "verleidt jongeren bovendien door zijn culturele diversiteit, hoewel een meerderheid zich als moslim identificeert". In het koninkrijk, waar jongeren 65 procent van alle werklozen vertegenwoordigen, is de moskee tevens "een ontsnappingsroute voor kinderen zonder toekomst".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team