Zoeken

Marokko haalt hard uit naar Iran

27 juli 2019 - 13:40 - Marokko

©

Marokko heeft zijn bezorgdheid geuit over de situatie in de Straat van Hormuz. Minister Nasser Bourita van Buitenlandse zaken, heeft dinsdag opgeroepen tot de vrijheid van scheepvaart.

Tijdens een gezamenlijke persconferentie met Mamadi Touré, Guinese minister van Buitenlandse zaken die voor het eerst het koninkrijk bezocht, verklaarde Bourita: "Marokko volgt met veel bezorgdheid de recente evolutie van de situatie en roept op tot de naleving van de vrijheid van navigatie in de Straat van Hormuz, de internationale recht en navigatieregels."

Volgens Bourita staat "deze zone onder druk". De Marokkaanse autoriteiten oordelen daarom dat "het gevoel van verantwoordelijkheid belangrijker is en de vrijheid van navigatie moet worden nageleefd".

De bewindsman vervolgde door te verklaren dat "Marokko, net zoals alle andere landen, bezorgd is door de opleving van de spanningen in de Straat van Hormuz in de laatste weken. Het koninkrijk uit deze bezorgdheid als lid van de internationale gemeenschap en als land dat speciale banden heeft met de Golfnaties."

Iran besloot vorige week de inbeslagname van een Britse olietanker in de Straat van Hormuz. Dat gebeurde kort na de aanval op Japanse en Noorse tankers. Iran wordt als verantwoordelijk gehouden maar ontkent enige betrokkenheid.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team