Zoeken

Marokko grootste auto-exporteur naar Europa

18 mei 2022 - 11:40 - Economie

©

De automobielsector kent een sterke opmars in Marokko, dankzij de productie- en uitvoercapaciteit en de installatie van buitenlandse groepen. In een paar jaar tijd is het koninkrijk de grootste exporteur van voertuigen geworden naar de Europese Unie.

De automobielsector is de locomotief van de Marokkaanse industrie en heeft ondanks verschillende exogene schokken een groei gekend met twee cijfers. Volgens officiële gegevens is de uitvoer van auto’s in 2021 met 15,9% gestegen tot 83,78 miljard dirham, vooral dankzij de stijging van de verkoop van het assemblagesegment (+35,2%). Dit segment is eind maart 2022 ook met 23,6% gestegen, meldt Le Matin.

Lees ook: Auto-industrie: Marokko ver voor op Zuid-Afrika

Op basis van deze prestaties heeft minister Ryad Mezzour van Industrie, op het Zakenforum van de Bank voor Ontwikkeling en Wederopbouw, aangekondigd dat "Marokko nu de grootste exporteur van auto’s is naar de Europese Unie, nog vóór China, Japan en India". Het forum was gewijd aan de vooruitzichten voor investeringen in Marokko.

De minister zei ook dat het koninkrijk de positie handhaaft van belangrijkste producent van auto’s op het Afrikaanse continent. De nationale productie wordt naar meer dan 70 landen uitgevoerd. "De automobielsector was in 2021 ook de grootste exportsector van Marokko".

Lees ook: Marokkaanse auto-industrie: 1,7 miljard dirham aan investeringen

Odile Renaud-Basso, de voorzitter van de Bank voor Ontwikkeling en Wederopbouw, benadrukte van haar kant dat Marokko volgens de landendiagnose het beste ondernemingsklimaat in de SEMED-regio biedt, met een stabiele regelgeving, een pro-actief industriebeleid en een efficiënte logistiek.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team