Zoeken

Marokko gaat alle illegale migranten uit de EU ontvangen

11 juni 2013 - 18:00 - Marokko

©

Marokko gaat alle Afrikaanse migranten die door Europa worden uitgezet ontvangen. Een overeenkomst werd hierover op donderdag in Brussel ondertekend.

In ruil zullen Marokkaanse studenten, onderzoekers en ondernemers gemakkelijker toegang hebben tot een visum naar Europa.

De Europese Unie heeft ook een aantal steunmaatregelen beloofd, zoals ontwikkelingsprogramma’s en een financiële steun in de strijd tegen illegale immigratie.

Marokko is het eerste mediterrane land dat een akkoord over mobiliteit en migratie met Europa tekent. Het koninkrijk wordt al ruim 5 jaar onder druk gezet om meer medewerking in het beheer van de migratiestromen naar Europa.

Minister Saadedine El Othmani van Buitenlandse Zaken, had vorig jaar gezegd dat Marokko niet van plan was een dergelijke overeenkomst te ondertekenen en de waakhond van Europa te worden. Wel zou Marokko een samenwerking overwegen als Europa positief op zijn verzoeken zou ingaan.

Toch moet Marokko heel wat tegenwind verwachten van Marokkaanse en internationale organisaties voor de bescherming van de mensenrechten. Het land beschikt noch over de expertise, noch over de logistieke en financiële middelen om duizenden migranten te ontvangen. Mogelijk leidt dit tot een gigantische humanitaire ramp.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team