Zoeken

Artsen Zonder Grenzen kritisch over opvang migranten in Marokko

12 april 2013 - 17:30 - Marokko

©

Artsen Zonder Grenzen heeft een zeer kritische rapport gepubliceerd, over de levensomstandigheden van sub-Sahara migranten in Marokko, waar ze het slachtoffer zijn van crimineel geweld.

Eerst een doorvoerland, is Marokko een gedwongen bestemmingsland geworden voor vele migranten. Dit is vooral te wijten aan de steeds strengere Europese migratiepolitiek.

Volgens Artsen Zonder Grenzen wordt in Marokko, een aanzienlijk deel van deze migranten seksueel misbruikt of zijn het slachtoffer van mensenhandel. De autoriteiten hebben, wat betreft migranten, totaal geen aandacht voor de fundamentele rechten van de mens, aldus de organisatie.

Uit het rapport blijkt date vele migranten, met inbegrip van zwangere vrouwen en kinderen, aan depressies, angst- en psychosomatische problemen lijden. Dezen zijn vaak gerelateerd aan hun slechte leefomstandigheden, de vele politie-invallen en diefstallen.

Toch verheugt de NGO zich over de vooruitgangen geboekt in Marokko. Migranten hebben bijvoorbeeld gemakkelijker toegang tot gezondheidszorg dan voorheen. Ook positief is de samenwerking van NGO’s met het ministerie van Gezondheid. Artsen Zonder Grenzen spoort nu aan tot een beter psychologische opvang, vooral voor slachtoffers van seksueel misbruik.

Geweld tegen migranten is niet specifiek aan Marokko. Ook Spanje wordt in het rapport sterk bekritiseerd, met name Sebta en Melilla, waar migranten regelmatig met geweld worden afgestoot.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team