Zoeken

Nieuwe Marokkaanse identiteitskaart discrimineert vrouwen

23 augustus 2020 - 18:10 - Marokko

©

De Democratische Vereniging van Marokkaanse Vrouwen (ADFM) heeft de "directe en expliciete discriminatie van vrouwen" op de nieuwe elektronische identiteitskaart aan de kaak gesteld.

In een online gepubliceerde verklaring hekelt de organisatie de afwezigheid van het Amazigh op de kaart en de vermelding van de burgerlijke staat op de identiteitskaart van vrouwen. Bij mannen wordt niets vermeld, behalve als het om een weduwnaar gaat.

Volgens ADFM "bestendigen deze bepalingen discriminatie op grond van geslacht". De melding van de burgerlijke staat heeft enkel tot doel de polygamie en een patriarchale samenleving te bevorderen en het concept van voogdij te consolideren.

De nieuwe Marokkaanse identiteitskaart staat als gevolg in strijd met artikel 19 van de grondwet dat voorziet in gelijkheid tussen vrouwen en mannen.

Ook stelt de organisatie dat de melding van de burgerlijke staat op de CNIE extra financiële kosten met zich meebrengt voor vrouwen die hun burgerlijke staat wijzigen. Daarnaast wordt gevreesd dat de DGSN nu van vrouwen zal verlangen dat ze hun gezinssituatie rechtvaardigen.

ADFM vraagt aan de regering om het nodige te doen om de vermelding van de burgerlijke staat van vrouwen op de CNIE te verwijderen in overeenstemming met de grondwettelijke bepalingen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team