Zoeken

Marokko biedt hulp aan voor redding mijnwerkers in Burkina Faso

10 mei 2022 - 18:20 - Marokko

©

In het West-Afrikaanse land Burkina Faso zitten acht mijnwerkers al bijna een maand vast in een zinkmijn. Alle pogingen om ze te redden zijn mislukt. Marokko biedt zijn expertise aan om de mijnwerkers te redden.

Sinds 16 april zitten zes Burkinezen, een Zambiaan en een Tanzaniaan, vast in de zinkmijn Perkoa, in Burkina Faso, op zo’n 100 kilometer ten westen van hoofdstad Ouagadougou. De regering meldt dat "de Europese Unie en Marokko hebben voorgesteld om Burkina Faso te helpen bij de operatie om de acht mijnwerkers van Perkoa te redden. De regering van Burkina Faso heeft haar partners reeds een lijst met noden bezorgd, met name op het vlak van technische uitrusting en menselijke hulpbronnen", meldt TelQuel.

Lees ook: Twee doden bij instorting mijn in Jerada

Op het mijnterrein wordt verder gewerkt aan het wegpompen van het water dat de ondergrondse galerij heeft overspoeld. "Er is een aanzienlijke vooruitgang geboekt bij het zoeken naar de mijnwerkers die vastzitten in de kelder van de zinkmijn," zegt Hein Frey, algemeen directeur van de Perkoa-mijn, aan de regeringsdelegatie.

Hij legt uit dat de vluchtkamer waarin de mijnwerkers zich zouden kunnen bevinden, zich op een afstand van 580 meter bevindt. Op 7 mei vertelden de technici die belast zijn met het wegpompen van het water, dat de waterafvoer zich op een hoogte van 550 meter bevindt. "Geen inspanning is te veel", benadrukte de minister van Mijnbouw en Steengroeven, die ook de aankomst van ander pompmateriaal aankondigde.

Lees ook: Redding Rayan: Israël bood Marokko hulp aan

Afgelopen zondag heeft de eerste minister van Burkina Faso, Albert Ouédraogo, een bezoek gebracht aan de mijn, ter gelegenheid van de Dag van de Arbeid. Hij beloofde een onderzoek in te stellen naar de verantwoordelijkheid voor de overstroming van de mijn.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team