Zoeken

Marokko wordt hub voor productie elektrische voertuigen

4 september 2022 - 19:00 - Economie

©

Marokko is van plan een hub te worden voor de productie van elektrische voertuigen, tegen een achtergrond waar zich een revolutie ontwikkeld in de verduurzaming van het vervoer. Dat is de conclusie van een nieuwe studie van een Amerikaanse denktank.

De Amerikaanse denktank Middle East Institute, heeft onlangs een nieuwe studie gepubliceerd, getiteld "Morocco’s Green Mobility Revolution: The Geoeconomic Factors Driving its Rise as a Manufacturing Hub for Electric Vehicles". De Amerikaanse denktank zegt dat de opkomst van Marokko als een wereldwijde hub voor de productie van elektrische voertuigen niet alleen van cruciaal belang is voor de veerkracht van de Westerse toeleveringsketen, maar ook voor de bevordering van koolstofvrije mobiliteit om klimaatverandering tegen te gaan.

Lees ook: Marokko gaat op grote schaal batterijen voor elektrische auto’s produceren

"De focus op het verkorten van de toeleveringsketens om stabiliteit op de Europese consumentenmarkten te garanderen, heeft de snelle ontwikkeling van de auto-industrie en de ontwikkeling van meer geavanceerde productieprocessen in Marokko al aangewakkerd," merkt de Amerikaanse denktank op. De minerale reserves voor batterijen van Marokko hebben de toegang tot de productie van elektrische voertuigen versneld. "Marokko beschikt over enorme zonne- en windenergiebronnen en over een grootschalige infrastructuur om deze in te zetten. Het land heeft dan ook de potentie om een groene mobiliteitsrevolutie teweeg te brengen, door de productie van elektrische voertuigen te voeden met hernieuwbare energie", aldus de studie.

Lees ook: Marokko grootste auto-exporteur naar Europa

Het Middle East Institute haalt ook de verklaring van minister Ryad Mezzour van Industrie aan. De bewindsman verklaarde op 21 juli dat Marokko van plan is om voor het einde van het jaar een overeenkomst van 2 miljard dollar te tekenen met fabrikanten van EV-batterijen om een lokale gigafabriek op te zetten. "De productie van accu’s voor elektrische voertuigen op een dergelijke schaal zou goed zijn voor de automobielindustrie in Marokko, die nu al de capaciteit heeft om meer dan 700.000 voertuigen per jaar te produceren," aldus de studie. De sleutel tot de opkomst van Marokko als productie-gigant van groene mobiliteit zal afhankelijk zijn van de uitbreiding van de auto-industrie met de lokale productie van lithium-ion batterijen, die gemiddeld 30-40% van de kosten van een elektrisch voertuig uitmaken," concludeert het onderzoek.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team