Zoeken

Marokko: gedwongen heroriëntering draagsters Sebta

21 november 2021 - 12:40 - Marokko

©

De draagsters die tussen Marokko en Sebta pendelden met hun smokkelwaar, konden na het definitieve einde van deze activiteiten beroep doen op opleiding en projectfinanciering.

"De vrouwen zullen niet werkloos worden", verzekerden de ambtenaren van de gemeente Mdiq, die de draagsters willen steunen door middel van een reeks acties en financieringen waartoe het stadsbestuur heeft besloten, meldt Al Ahdath Al Maghribia.

Lees ook: Fnideq: 700 draagsters krijgen baan in textielsector

In het verleden was de smokkel van goederen tussen de Spaanse enclave en Marokko een bestaansmiddel voor de vrouwen in de regio. De meerderheid van hen woont in Fnideq en de rest in Mdiq, Martil of Tetouan, aldus de krant. De betrokken vrouwen zouden tevreden zijn over het door de plaatselijke autoriteiten voorgestelde omschakelingsplan.

Het plan heeft zich vertaald naar een heleboel kleine structuren, die via coöperaties zijn opgezet om met steun van de betrokken diensten, plaatselijke producten op de markt te brengen. Anderen hebben de zee, het bos en de bergen benut, om te innoveren en projecten op te zetten in harmonie met de plaatselijke omgeving. Een andere categorie vrouwen, die niet opgeleid zijn of over bepaalde vaardigheden beschikken, kregen jobs in de stadsreiniging om hun kinderen te kunnen voeden.

Lees ook: Ontwikkeling economische zone van Fnideq gaat vooruit

De gouverneur maakte bekend dat er dit jaar ongeveer 2020 projectideeën van deze doelgroep zijn binnengekomen. Zo’n 1010 projectleiders werden gesteund, terwijl 293 projecten werden gefinancierd. Het gaat over een totaal bedrag van ongeveer 14,3 miljoen dirham.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team