24 december 2017 - 17:06 - Marokko
Koning Hassan II wilde op een radicale manier een einde maken aan de problemen in de Sahara en overwoog een tijd lang om een militair offensief tegen Spanje te starten.
Uit een document die enkele dagen geleden door de Amerikaanse autoriteiten werd vrijgegeven leert men dat de Verenigde Staten maar ook Spanje vreesden dat Hassan II de Sahara zou binnenvallen. Het gebied was toen nog onder Spaanse bezetting.
"We hebben gegevens over een mogelijke Marokkaanse aanval in de Sahara. Ik wil jullie informeren dat we de Koning van Marokko hebben aangeraden om niet onbedachtzaam te handelen en te onderhandelen net zoals ik jullie ook aanraad." leest men in het document waarvan TelQuel een kopie kreeg.
Het document dateert van 4 oktober 1975 en werd door de Amerikaanse staatssecretaris Henry Kissinger naar zijn Spaanse ambtsgenoot, Pedro Cortina, gestuurd. Cortina antwoordde dat hij ook onderhandelingen wenste.
"Het is belangrijk dat een referendum voor de zelfbeschikking wordt gehouden. Onderhandelingen moeten gegarandeerd worden om alle partijen tevreden te stellen.", schreef Cortina.
In hetzelfde document toonde de Spaanse minister zich bezorgd over de aankoop van Amerikaanse wapens door Marokko, waarop Kissinger antwoordde dat het "slechts om een bestelling van 20 miljoen dollar" ging en dat Marokko "zou kunnen worden verslagen".
’Spookachtige’ voorouder van oude zeekrokodillen ontdekt in Marokko
José Manuel Albares: "Mohammed VI neemt nooit deel aan topontmoetingen"
Mislukte transfer Hakim Ziyech: uitleg van Luis Campos
Dode en tientallen gewonden bij verkeersongeval in Martil
Sensationele redding van Yassine Bounou (video)
Broertjes verdrinken in Taounate
’Spookachtige’ voorouder van oude zeekrokodillen ontdekt in Marokko
Dode en tientallen gewonden bij verkeersongeval in Martil
Broertjes verdrinken in Taounate
In beeld: hotel Robert de Niro in Marrakech
Smokkelaars profiteren van Operatie Marhaba
Zorgen over Britse gevangene in Marokko
Jonge Marokkanen vertrouwen leger en politie meer dan regering
Territoriale wateren: Marokko ziet af van unilaterale acties