Zoeken

Raouf Oufkir: "Hassan II heeft zich de economie toegeëigend, Mohammed VI zet dit voort"

11 februari 2013 - 09:34 - Marokko

©

Raouf Oufkir, schrijver en zoon van Generaal Oufkir, heeft in Frankrijk deelgenomen aan een debat met de baas van zender TV5 Monde, oud-minister Jeannette Bougrab, en de CEO van het tijdschrift Nouvel Observateur.

Aan de baas van TV5 Monde vertelde Raouf Oufkir dat "de landen van Noord-Afrika de voorkeur geven aan Al Jazeera. Deze kalmeert mensen en het maakt hen meer volgzaam. Dat is wat de lokale machthouders denken".

Hij vervolgt: "Wat is het lijden van een opgesloten gezin van zeven kinderen, tegenover de toekomst van een land van 33 miljoen mensen. Degenen die denken dat Marokko een verenigd land is, hebben het mis. Het is een mozaïek met een legitieme monarchie als koepel. Hassan II heeft de politieke partijen verzwakt en heeft zich de economie toegeëigend. Zijn zoon heeft gewoon zijn handelingen voorgezet. Uiteraard is Marokko geen voorbeeld, maar het is het land dat er het beste vanaf komt in de Maghreb. Mohammed VI heeft in ieder geval de moed gehad om de familiecode te hervormen. Het is de enige Arabisch-islamitische land dat vrouwen het recht verleent om imam te worden. Ik ben monarchist uit principe."

Jeanette Bougrab, voormalige Franse minister van Buitenlandse Zaken, vindt in tegendeel dat "Algerije het minst slechte regime heeft" en vergelijkt haar herkomstland met een "Gallisch dorp dat zich tegen islamisme verzet". Oufkir reageerde daar hevig op: "Hoe komt het dat een land dat zoveel geld heeft, wordt uitgebuit door een handvol generaals?".

Raouf Oufkir bracht samen met zijn moeder en vijf broers en zussen, 20 jaar in de Marokkaanse gevangenis door. Zij werden door Hassan II opgesloten na een mislukte staatsgreep van Generaal Oufkir tegen de Koning.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team