Zoeken

Hassan II wilde moord Ben Barka voorkomen

5 november 2012 - 19:50 - Gemeenschap

┬ę

De ontvoering van de overleden Marokkaanse socialistische leider Mehdi Ben Barka, werd georkestreerd door de Amerikanen. Hassan II heeft zelfs geprobeerd om ze te stoppen. Dat zegt Mohamed Lahbabi, stichtend lid van de Socialistische USFP en metgezel van Mehdi Ben Barka.

Volgens onthullingen van Mohamed Lahbabi in Al Massae, wilde Hassan II de socialistische leider, die zich in Parijs bevond, minister van buitenlandse zaken benoemen in een regering die in oktober 1965 moest worden gevormd door Abderrahim Bouabid.

Hassan II had zelfs Moulay Ali Alaoui, toen ambassadeur van Marokko in Frankrijk, gestuurd om Ben Barka te overtuigen terug te keren naar Marokko. Ben Barka weigerde omdat hij eerst naar Cuba wilde om de Tricontinental Conferentie bij te wonen. Hassan II zou toen druk hebben uitgeoefend op de voormalige Cubaanse president Fidel Castro, om de conferentie van januari 1966 te annuleren.

"De overleden monarch drong er bij Ben Barka op aan, dat hij onmiddellijk naar Marokko zou keren, omdat hij wist dat de VS alles zouden doen om de de mond te snoeren van de deelnemers aan de Tricontinental Conferentie, dat de Derde Wereld bevrijdingsbewegingen samenbracht, en een bedreiging vormde voor de belangen van de VS", aldus Lahbabi.

Hassan II zou uiteindelijk niets hebben kunnen doen "om de eliminatie van Ben Barka te voorkomen, omdat Marokko in crisis was en de steun van Amerika nodig had".

In juli, had Mohamed Lahbabi al aangegeven dat Ben Barka’s lichaam begraven lag onder de Ambassade van Marokko in Frankrijk, en zijn hoofd onder het detentiecentrum "Fixed Point 3", nabij Rabat.

Bachir Ben Barka, zoon van Mehdi Ben Barka, oordeelt de verklaringen 40 jaar te laat komen. Ook begrijpt hij niet waarom Lahbabi weigert te getuigen voor een rechter.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team