Zoeken

Marokko: grenssluiting in zicht door nieuwe coronavarianten

27 februari 2021 - 16:40 - Marokko

©

Geconfronteerd met een sterke verspreiding van de Britse variant van het coronavirus in Europa, zou Marokko opnieuw zijn luchtgrenzen kunnen sluiten, of de luchtverbindingen kunnen opschorten met alle landen van het Europese continent. Het doel is om de verbeterde gezondheidssituatie, mede dankzij de huidige massale inentingscampagne, in stand te kunnen houden.

Marokko heeft reeds luchtverbindingen opgeschort met elf landen sinds de opkomst van de Britse variant die ook bekend staat als "Kent-variant". De medische instelling belast met de bestrijding van de coronapandemie, overweegt een nieuwe sluiting van de grenzen, of althans de opschorting van een groot deel van de luchtverbindingen met de landen waar de variant voorkomt, om de lopende vaccinatiecampagne te kunnen beëindigen.

"De huidige gezondheidssituatie in Marokko is aan het verbeteren. We mogen niet toelaten dat de varianten van het virus massaal het land binnenkomen en deze positieve dynamiek doorbreken", aldus een medische bron tegen Médias24. "Daarom is het van het grootste belang dat wat op het gebied van vaccinatie is bereikt, behouden blijft en dat er door middel van genomische monitoring bescherming wordt geboden tegen nieuwe varianten", aldus de bron.

Het nationaal plan voor genomische monitoring is sinds april 2020 van kracht en maakt het mogelijk om de evolutie van het virus op te sporen en op te volgen via genomische sequentiebepaling aan de hand van monsters van internationale reizigers. Het plan werd verder uitgebreid naar aanleiding van de opkomst van nieuwe varianten.

Marokko telt momenteel 24 gevallen van de Engelse variant, allen afkomstig uit Frankrijk. De gezondheidssituatie is zorgwekkend in landen als Frankrijk (36% positieve gevallen op 18 februari), Groot-Brittannië (meer dan 600 gevallen per 100.000 inwoners) en Duitsland (6% tot meer dan 22% in twee weken). Deze landen hebben reeds beperkende maatregelen genomen, waaronder een lockdown, om de verspreiding van nieuwe varianten te beperken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team