Zoeken

Marokko: gouverneur staat terecht voor misbruik staatseigendommen

8 november 2020 - 09:40 - Marokko

©

Abdelwahab Belfkih, socialistische mandataris en voormalig gouverneur van de regio Guelmim-Oued-Noun, moet opnieuw voor de rechter verschijnen. Hij werd eerder vrijgesproken door de onderzoeksrechter van het hof van beroep van Agadir en wordt nu vervolgd voor dezelfde feiten door de strafkamer van het hof van beroep van Rabat. Hij wordt samen met andere medeplichtigen beschuldigd van grootschalig misbruik van overheidsgebouwen.

Al Akhbar zegt dat de mandataris samen met tien andere mensen voor fraude en valsheid in geschrifte wordt vervolgd. De zaak betreft ongeldige verkoopcontracten opgesteld door een stadsadvocaat en gelegaliseerd door de diensten van de gemeente Guelmim die werden voorgezeten door Abdelwahab Belfkih. Vervolgens konden de beklaagden de gebouwen registreren op basis van valse getuigenissen.

Het dagblad voegt daar aan toe dat de onderzoeksrechter in eerste aanleg slechts één van de verdachten in deze zaak besloot te vervolgen, Abdelwahab Belfkih. Hij koos ervoor om de negen andere mensen vrij te laten. De Aanklager is daartegen in beroep gegaan.

Er kwam toen een andere wending in de zaak, de procureur-generaal bij het Hof van Cassatie, tevens voorzitter van het openbaar ministerie, ontnam de zaak aan het Hof van Beroep van Agadir en droeg ze over aan dat van Rabat omwille van verschillende redenen. Hij verduidelijkt dat de magistraat die met de zaak belast is onder meer tot dezelfde stam of kennissenkring behoort als een deel van de verdachten, wat de integriteit en onpartijdigheid van het oordeel kan ondermijnen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team