Zoeken

Marokko: ruim helft getrouwde vrouwen slachtoffer huiselijk geweld

11 januari 2023 - 22:00 - Marokko

©

Ondanks talrijke maatregelen wordt Marokko nog steeds geconfronteerd met huiselijk geweld. Bijzonder zorgwekkend is volgens een mensenrechtenrapport, de sterke stijging van het aantal gevallen in 2022.

Uit de jaarlijkse monitoring van geweld tegen Marokkaanse vrouwen en meisjes, uitgevoerd door het Azzahrae Forum Network, blijkt dat 56% van de huisvrouwen in Marokko te maken heeft gehad met geweld van hun echtgenoot. Uit angst voor de dader of voor een gezinsbreuk zou bijna de helft niets ondernemen tegen de dader.

Lees ook: Zoveel kost huiselijk geweld jaarlijks in Marokko

De organisatie heeft haar bevindingen gebaseerd op een enquête onder 2133 getrouwde vrouwen en 697 huishoudelijke hulpen, die tussen september 2021 en september 2022 is afgenomen. Volgens de enquête heeft 7 % van de getrouwde vrouwen te maken gehad met dergelijk geweld in het gezin. 47% van de vrouwen is slachtoffer van psychologisch geweld, daarna volgt economisch geweld (45%) en fysiek geweld (21%).

Uitgesplitst naar leeftijd wordt de leeftijdsgroep 18-35 jaar het meest getroffen door huiselijk geweld, gevolgd door de leeftijdsgroep 35-50 jaar met 33% en de leeftijdsgroep 50+ met 14%. Volgens 72% van de vrouwen was de echtgenoot de dader.

Lees ook: Zwangere vrouw door man vermoord in El Jadida

Gezien deze verontrustende situatie heeft het netwerk aanbevolen steun te verlenen aan centra die adviesdiensten voor slachtoffers van geweld opzetten. Het netwerk heeft ook aanbevolen in verschillende delen van het koninkrijk opvangcentra voor slachtoffers van geweld op te richten. Om vrouwen tegen alle vormen van geweld te beschermen en de straffen voor geweldplegers op te trekken, werd in het verslag ook aanbevolen het rechtsstelsel te herzien.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team