Zoeken

Marokko klaar voor flexibele dirham

18 maart 2024 - 07:00 - Economie

©

Bank Al-Maghrib is volgens een recent rapport van Capital Economics, een onafhankelijk economisch onderzoeksbureau in Londen, goed voorbereid voor de overgang naar een flexibele dirham.

Drie factoren vormen de basis voor een succesvolle transitie: macro-economische stabiliteit, steun van het IMF en dalende inflatie. "Sinds de lening van 3 miljard dollar van het IMF in 2014 is de stabiliteit van Marokko’s economie aanzienlijk verbeterd," zegt James Swanston, econoom voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika bij Capital Economics.

Lees ook: Marokkaanse dirham stijgt in waarde ten opzichte van euro

Het tekort op de lopende rekening daalde in het derde kwartaal van vorig jaar tot 0,7% van het BBP, het laagste niveau sinds 2007. De wisselreserves bij Bank Al-Maghrib stegen tot 34,3 miljard dollar, net onder de recordhoogte van 35 miljard dollar in 2020.

Lees ook: Google veroorzaakt paniek in Marokko door dirham te devalueren

Naast de lening van het IMF geniet Marokko van twee andere overeenkomsten met een totale waarde van 6,3 miljard dollar. Deze steun, die in 2014 een belangrijk doel van het IMF was, zal de overgang naar een flexibele dirham vergemakkelijken. De inflatie daalde in januari naar 2,3%, het laagste niveau sinds eind 2021, wat verdere geruststelling biedt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team