Zoeken

Waarom Marokko van Djedda-top werd uitgesloten

20 april 2023 - 20:00 - Marokko

©

Verschillende redenen leidden tot de uitsluiting van Marokko door Saoedi-Arabië op de bijeenkomst over de herintegratie van Syrië in de Arabische Liga, die afgelopen vrijdag in Djedda werd gehouden.

De uitsluiting van Marokko van de Djedda-bijeenkomst kan worden verklaard door het feit dat Rabat voorstander is van het beleid van Washington voor de huidige situatie, terwijl de Golfstaten een beleid willen voeren dat ingaat tegen de Amerikaanse beslissingen met betrekking tot het Midden-Oosten, analyseert Middleeastmonitor. De uitsluiting zou ook kunnen worden gerechtvaardigd door de deelname van Algerije aan deze bijeenkomst. Rabat en Algiers onderhouden al bijna twee jaar geen diplomatieke betrekkingen meer.

Lees ook: Syrië weigert deel te nemen aan Arabische top in Algerije

De auteur van het artikel merkt op dat Marokko het huidige toenaderingsproces tussen de Golfstaten en Iran niet steunt. Het koninkrijk verbrak de banden met Teheran in 2018 na Iran te hebben beschuldigd van steun aan het Polisario-front in de Sahara. Bovendien "verwerpt Marokko, net als Qatar, de terugkeer van Syrië in de Arabische Liga. Rabat heeft ook geen condoleances betuigd aan Damascus na de aardbevingen die begin februari Turkije en Syrië hebben getroffen, en heeft het geen humanitaire hulp naar het land gestuurd".

Bladna.nl