Zoeken

Marokko: details over aankoop Turkse gevechtshelikopters

8 september 2021 - 19:40 - Marokko

©

Marokko staat op het punt Turkse gevechtshelikopters T129 ATAK aan te schaffen om de huidige vloot te versterken. Die bestaat hoofdzakelijk uit verkennings- en gevechtshelikopters.

Marokko onderhandelt de aankoop van 22 Turkse aanvalshelikopters, van het type T129 Atak, en van raketten en elektronische apparatuur geproduceerd door Aerospace Industries (TAI) en het Italiaanse AgustaWestland. De aankoop gaat over een bedrag van 1,3 miljard dollar, meldt de Spaanse krant La Razon.

Lees ook: Marokko onderhandelt aankoop Turkse aanvalshelikopters

Rabat en Ankara begonnen in 2018 met onderhandelingen met betrekking tot deze bestelling, maar die werden onderbroken door de verslechtering van de betrekkingen tussen de twee landen. Vervolgens kwamen daar ook nog de sancties bij die de Verenigde Staten eind 2020 aan het NAVO-lid Turkije oplegden.

De T-129 is een krachtige helikopter die 8 antitankraketten, 12 geleide raketten, 4 luchtafweerraketten en 76 granaten kan vervoeren. Qua afmetingen is het toestel 14,54 meter lang, 3,40 meter hoog en 3,49 meter breed. De T-129 is langer dan de A.129 en kan doeltreffend vliegen en manoeuvreren op grote hoogten en in de moeilijkste klimatologische en geografische gebieden. De helikopter kan drie uur onafgebroken vliegen op standaardbrandstof en een afstand van 519 km afleggen, meldt TRT Arabic TV.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team